Unirea, sărbătorită şi la Padova, în Italia

basarabeni_italia2.jpgFRATI Vasluieni si basarabeni au sãrit cu inima peste granite si au sãrbãtorit împreunã Ziua Nationalã a României, în centrul orasului Padova, din Italia

PATRIOTISM FÃRÃ GRANITE Îi despart de tarã aproape douã mii de kilometri. Dar distanta nu a reusit sã-i punã granite mintii si sufletului, fãcându-i sã uite cã sunt români. Dimpotrivã. De când au plecat din tarã, se simt mai români ca niciodatã. Este singurul lucru care îi individualizeazã si îi motiveazã într-o lume strãinã, gata sã le înghitã personalitatea si identitatea. Sunt trei tineri din Vaslui, care au plecat sã înfrunte necunoscutul, sperând cã acesta se va concretiza într-un viitor mai bun. Nu au plecat de acasã blestemând pãmântul pe care s-au nãscut. Nici nu au plecat fruntea, rusinându-se de poporul din care se trag. Se apãrã de toate cu tineretea, vitalitatea si frumusetea sperantelor pe care le au. Muncesc din greu, muncesc cinstit, ofteazã de dor când se gândesc la Vaslui si au curajul sã strige: SUNT ROMÂN SI MÃ MÂNDRESC CU ASTA!

Radu Miron, 23 de ani, Victor Cumpãnã, 21 de ani si Gabriel Onofrei, 27 de ani, sunt plecati în Italia de mai bine de un an. Tineretea le-a dat curajul sã lupte pentru un viitor mai bun, pe care România nu poate sã-l ofere decât unora, prea putini, din pãcate, raportat la întreaga populatie a tãrii. Astfel, si ei, au fost nevoiti sã sporeascã numãrul românilor care muncesc peste hotare. Desi le-a fost greu la început, mai ales lui Radu, care a ajuns acolo primul si i-a chemat apoi si pe ceilalti, nu s-au simtit nicio clipã complexati de faptul cã sunt români. Si asta, în conditiile în care în Italia s-a dezlantuit, la un moment dat, o adevãratã „prigoanã“ îndreptatã asupra românilor. Toti trei muncesc la o societate care fabricã aparate de jocuri electronice. Cum s-ar spune, cu mâinile lor, îsi „fabricã“ norocul! „Suntem români si nu ascundem asta. Dimpotrivã. Ne mândrim. Chiar dacã în prezent în tara noastrã nu se trãieste bine, trebuie sã ne gândim la trecutul istoric al României. Si, mai ales noi, moldovenii, avem cu ce ne mândri. Poate mostenim ceva din mândria si patriotismul lui Stefan cel Mare. Desi lucrãm pentru italieni, nu facem asta cu capul plecat. Si pot sã spun, fãrã sã mã laud, cã suntem apreciati pentru aceastã atitudine“, a spus Radu Miron.

basarabeni_italia.jpgZiua Nationalã a României, sãrbãtoritã de vasluieni si basarabeni în centrul orasului Padova

Ce-ati fãcut de Ziua Nationalã a României? Am sãrbãtorit-o, ne-au spus tinerii vasluieni. Cum? „Fundatia „Columna“ a organizat un spectacol în centrul orasului Padova, cum fac în fiecare an. Anul acesta a cântat pentru români trupa Proconsul si un ansamblu popular. Au venit vreo 200 de români si cred cã ar fi fost si mai multi, dacã n-ar fi plouat. Ne-am adunat în piatã cu steagurile României, cu insigne si cu bucuria de a ne regãsi. Cred cã românii sunt mai uniti peste hotare, decât acasã. Dacã si în tarã am fi la fel, atunci poate România ar fi avut un alt viitor. Nu stiu ce sã zic…“, spune Radu. Italienii nu s-au arãtat deranjati de spectacolul românilor, ba chiar le-a plãcut cã acestia îsi respectã originea si, implicit, tara. La Ziua Nationalã a României nu au participat doar români, a precizat Radu, ci si basarabeni. De grupul celor din Vaslui s-au „lipit“ si doi moldoveni, Slavic si Misa, din Cahul. Sunt ca fratii. Mai mult, toti poartã hanorace pe care este imprimat mesajul „Basarabia, pãmânt românesc“. Le-au purtat de 1 Decembrie. La serviciu, italienii i-au întrebat de ce sunt îmbrãcati la fel? Ce scrie pe hanorace? „Le-am spus si au rãmas foarte impresionati. Au spus cã la ei nu au vãzut asa ceva“.

Basarabia, pãmânt românesc

„Ne avem ca fratii. Pentru noi nu existã granite. În fond, odatã, toti am fost români. Chiar dacã, la un moment dat, istoria a transformat Prutul, dintr-un râu, într-o granitã, originea nu a putut fi schimbatã. Si Slavic, si Misa, sunt români. Iar Basarabia este pãmânt românesc. Aici, la Padova, noi nu am sãrbãtorit numai Unirea de la 1 Decembrie, ci si Unirea Basarabiei cu România. Este una spiritualã, si, cea mai importantã, pentru cã nimeni nu o poate opri“.

de Mirela IRIMIA – Adevarul de Vaslui

Anunțuri

2 răspunsuri to “Unirea, sărbătorită şi la Padova, în Italia”

  1. Aşa să vă văd!!! şi peste hotare să vă găsiţi originile!!! Cum o făceam şi eu 😀

  2. mi au dat lacrimi
    bravo frati!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: