Napoca News: Ziua Naţională a României sărbătorită la Alba-Iulia

Ziua Naţională a României sărbătorită la Alba-Iulia

1 Decembrie, Ziua Naţională a României, a fost sărbătorită de mii de oameni în oraşul Unirii, Alba-Iulia.

Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan a reprezentat punctul de întâlnire ales de grupul ”Noii Golani” pentru toţi cei care au venit în Alba-Iulia.

Aici au sosit şi câţiva tineri din Chişinău care au primit cu mare greutate vizele necesare pentru a putea sărbători alături de fraţii lor din România împlinirea a 90 de ani de la Marea Unire. O tânără din Chişinău ne-a spus că îşi doreşte ca la anul de 1 decembrie să mergem în număr cât mai mare să sărbătorim alături de românii de acolo Ziua Naţională.

Cu o ”mare” de steaguri tricolore membrii ”Noii Golani” şi ceilalţi participanţi s-au îndreptat spre monumentele unde au avut loc depuneri de coroane. Aici a fost desfăcută o pânză pe care era scris anul Marii Uniri – 1918 încadrat cu o coroană de lauri. Mesajul ”Basarabia pământ românesc” a fost afişat de iniţiatorii acestei campanii, ”Noii Golani”. Totodată, momentul în care partidele politice au depus coroane de flori a fost taxat cu următorul mesaj:” Fără politică în această zi sfântă”.

Platoul din faţa Catedralei Reîntregirii a fost neîncăpător pentru cei care şi-au strâns mâinile într-o horă a unirii în jurul unui tricolor imens desfăcut de cei de la ”Noii Golani”.

Imnul României, ”Deşteaptă-te române” şi cântecul patriotic ”Treceţi batalioane române Carpaţii” au răsunat întrega zi în oraşul Unirii. Sloganul ”Basarabia pământ românesc” rostit cu multă ardoare de cei prezenţi arată că românii nu uită şi vor înapoi pământurile româneşti dezlipite de ţara mamă.

Fumigene tricolore au marcat atmosfera de sărbătoare din Alba-Iulia.

În paralel, autorităţile au pregătit un spectacol folcloric avându-i ca invitaţi pe Sava Negreanu Brudaşcu, Nicolae Furdui Iancu, Ansamblul Doina Gorjului condus de Floarea Calotă, Daniela Condurache.

Bulevardul ”1 Decembrie 1918” a fost gazda paradei militare: studenţi şi elevi, dar şi militari profesionişti aparţinând Forţelor Aeriene şi Terestre au defilat în aplauzele mulţimii. Parada portului popular a fost condusă de marele artist Nicolae Furdui Iancu.

Lăsarea serii i-a reunit în faţa Catedralei Reîntregirii pe cei de la ”Noii Golani”, dar şi pe ceilalţi participanţi. Finalul Zilei Naţionale a fost marcat cu aprinderea de torţe şi fumigene tricolore.

Adriana Mischian – Napoca News

Reclame

Un răspuns to “Napoca News: Ziua Naţională a României sărbătorită la Alba-Iulia”

  1. punctul pe i..... Says:

    o sarbatoare in toata regula

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: